Emerce E-day

Somo maakt innovatieve oplossingen voor de mobiele en connected wereld. Senior innovation manager Ruben Horbach gaf op Emerce eDay een overzicht van trends die hij ziet. “Er worden nieuwe sensoren ontwikkeld, die meten constant wat er om hen heen gebeurt en die worden gekoppeld aan kunstmatige intelligentie zodat ze kunnen leren van wat ze zien. Google Glass is natuurlijk mislukt, maar de technologie is nu een nieuw pad ingeslagen, dat zie je op diverse plekken terug. Magic Leap en HoloLens zijn mooie voorbeelden. Magic Leap is een bedrijf zonder product en zonder klanten en toch hebben ze 1,4 miljard dollar opgehaald. it gaat de wereld echt veranderen.”

Horbach is er verder van overtuigd dat schermen gaan verdwijnen. “Waarom zou je één vast scherm hebben als je allerlei digitale schermen kunt hebben en de content daarvan kunt aanpassen en aanraken. Denk aan de mogelijkheden voor e-commerce. Stel je hebt een schoen: wat als je die 3D kunt bekijken of zelfs kunt vastpakken en voelen. Er gaat heel veel veranderen, veel meer dan mensen nu denken. Ik denk dat de eerste sector waar we dat kunnen zien de transportsector is: niet die voor consumenten, maar vooral vrachtvervoer. Er is nu al een geheel autonome truck zonder chauffeur geïntroduceerd.”

Maar als belangrijkste trend noemt hij toch the Internet of Things. “Internet of things is een buzzword van de afgelopen jaren, maar het gaat steeds meer tractie krijgen. Met hulp van kunstmatige inteligentie worden dingen niet alleen connected maar ook smart. Dat gaat ons leven makkelijker maken.”