Journalist laat chip implanteren

Tijdens de IT Innovation Day werd vanmiddag bij techjournalist Réne Schoemaker een chip in zijn hand geplaatst. Een jaar lang loopt hij hiermee rond om het nut en de gevaren ervan te ontdekken. 

Schoemaker: ‘Ik schrijf al jaren over technologie op verschillende websites. Dit is de uitgelezen kans om zelf te ervaren hoe zo’n chip werkt en welke haken en ogen eraan zitten. Hoe privacygevoelig zijn deze chips bijvoorbeeld? Stel dat mijn hele identiteit erop komt te staan en vervolgens wordt mijn chip gehackt? Dat soort dingen wil ik testen. We gaan de grenzen opzoeken: waar willen we heen met technologie en waar gaan we te ver in het schenden van privacy? Zo laat ik aankomend jaar hackers als Brenno de Winter losgaan op mijn chip.’

Toekomst
Volgens initiator Ruben Horbach, die zelf ook een chip liet plaatsen, zijn de mogelijkheden eindeloos. ‘De technologie groeit zo exponentieel, dat kun je niet tegenhouden. We gaan een heel jaar lang toepassingen bedenken en op de chips zetten. Welke mogelijkheden zijn er? We gaan het uitzoeken, en nadenken over de morele- en ethische vragen.'