Mensen laten chip onder huid schieten op IT-beurs

Op een beurs ter gelegenheid van IT Innovation Day in Amersfoort hebben 10 mensen vanmiddag een zogeheten NFC-chip onder de huid van hun hand laten 'schieten'.

Onder hen Ruben Horbach (27), die voorafgaand een enthousiasmerend praatje hield over het waarom van dit experiment. Want een experiment is het. De gechipte groep gaat komend jaar onderzoeken welke toepassingen zich het best lenen voor onderhuidse informatieoverdracht.  

'Levensreddend'
Horbach, bezig met het afronden van studie Communicatie & Multimedia Design: De NFC-chip  wordt  al vaak geplaatst in smartphones of kaartjes. Je kunt er contactloos mee betalen, en Japan Airline werkt bijvoorbeeld aan een toepassing die het boarden versnelt en vergemakkelijkt. Steeds meer wordt er mee mogelijk, en dan is het zaak dat je ook vanuit de gebruiker gaat denken. Stel dat je je wilt laten chippen, wat levert dat dan aan meerwaarde op? Denk bijvoorbeeld aan het terrein van de zorg. Bij een ongeluk kan het levensreddend zijn als je een essentieel deel van je medisch dossier bij je draagt.'

Horbach werkt samen met het bedrijf Permanent Beta. Behalve de testgroep zijn ook studenten, creatieven en wetenschappers bij de denktank betrokken. Voor verlies aan privacy heeft de testgroep niet bang te zijn. 'Dat is meestal de eerste reactie die ik krijg: ik wil niet dat de CIA of AIVD weet wat ik doe en waar ik uithang. Maar de informatie kan alleen gelezen worden op een zeer korte afstand, niet meer dan millimeters.'